Ώρα για την βασική λίπανση της ελιάς

Η ώρα για την βασική λίπανση της ελιάς έφτασε.

Ένα ορθολογικό πρόγραμμα λίπανσης πρέπει να αναπληρώνει τα θρεπτικά στοιχεία που απομακρύνονται από το έδαφος με την συλλογή του ελαιόκαρπου και το ετήσιο κλάδεμα των δέντρων και να παρέχει ταυτόχρονα τις λιπαντικές μονάδες που είναι απαραίτητες για την ετήσια βλάστηση και ανθοφορία των δέντρων.

Οι ποσότητες θρεπτικών στοιχείων που αφαιρούνται από το δέντρο κάθε χρόνο λόγω της φυλλόπτωσης, του κλαδέματος και της συλλογής του ελαιόκαρπου φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Στοιχεία που αφαιρούνται για την παραγωγή: Άζωτο (Kg) Φωσφόρος (Kg) Κάλιο (Kg)
100 Kg ελαιοκάρπου 0,9 0,2 1
50 Kg ξύλου 0,4 0,15 0,2
50 Kg φύλλων 0,5 0,12 0,3

Η αρμονική τροφοδοσία των δέντρων με τα παραπάνω στοιχεία, στην κατάλληλη ποσότητα και αναλογία και σε όλα τα κρίσιμα στάδια της ανάπτυξής τους, επιτυγχάνει την θρεπτική ισορροπία της καλλιέργειας, την αύξηση των αποδόσεων και την υψηλή ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Εδώ μπορείτε να βρείτε έναν πολύ αναλυτικό οδηγό για την λίπανσης της ελιάς.

http://www.hellagrolip.gr/fertilization/olivetree

Η Agricenter προτείνει τις παρακάτω λύσεις:

OLISTAR 19-6-15(+3S)+2MgO+0,5B

OLIVERA 18-6-14(+12S)+2MgO+0.3B

COMPLESAL OLEA 20-5-10+2+0,3B+Fe+Zn

Τα παραπάνω λιπάσματα μπορείτε να τα προμηθευτείτε από εδώ, στις καλύτερες τιμές τις αγοράς, από το πρώτο ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κατάστημα γεωργικών εφοδίων στην Ελλάδα.

Δυνατότητα μεταφοράς με δικά μας μέσα και αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Αποφύλλωση: η τελευταία «πινελιά» στην καλλιέργεια του βαμβακιού

Με την χρήση αποφυλλωτικών και ωριμαντικών σκευασμάτων στο βαμβάκι επιδιώκουμε την γρήγορη πτώση των φύλλων της καλλιέργειας ώστε να επιταχύνουμε το άνοιγμα των καρυδιών.

Η παραπάνω διαδικασία είναι πολλές φορές πολύ σημαντική ειδικά σε περιπτώσεις επανασποράς ή αργοπορίας του δεσίματος των καρυδιών όπως για παράδειγμα μετά  από εντομολογικές προσβολές (π.χ Λύγκος). Επιταχύνοντας το άνοιγμα των καρυδιών πετυχαίνουμε γρήγορη συγκομιδή της καλλιέργειας αποφεύγοντας την ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής από τις πιθανές φθινοπωρινές βροχοπτώσεις.

Το προϊόν που παράγεται είναι ποιοτικότερο, με καλύτερη απόδοση σε ίνα και καλύτερο χρώμα. Επίσης το ποσοστό ξένων υλών που συγκομίζονται μαζί με το προϊόν είναι πολύ μικρότερο αφού τα φύλλα έχουν πέσει. Μετά την αποφύλλωση συγκομίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής στο πρώτο χέρι και η ποσότητα που μένει για το δεύτερο χέρι είναι μικρή. Οι κάψες ανοίγουν στο σύνολό τους αφού πλέον ο αερισμός της φυτείας είναι καλύτερος. Σε κάποιες περιπτώσεις και αν ο καιρός είναι ευνοϊκός, είναι δυνατή η συγκομιδή του συνόλου της παραγωγής σε ένα χέρι, περιορίζοντας έτσι το κόστος συγκομιδής.Η χρήση αποφυλλωτικών είναι υποχρεωτική επέμβαση σε φυτείες που προορίζονται για σποροπαραγωγή.

Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την εφαρμογή αποφυλλωτικών – ωριμαντικών:

Βασικός παράγοντας ο καιρός που ακολουθεί μετά την συγκομιδή.

Θα πρέπει οπωσδήποτε τις επόμενες επτά με δέκα μέρες να περιμένουμε καλό καιρό και κυρίως έλλειψη βροχοπτώσεων. Όταν ακολουθούν βροχοπτώσεις μετά την εφαρμογή αποφυλλωτικών ή ωριμαντικών, το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, λόγω του «καραμελώματος» της ίνας μέσα στην κάψα. Επίσης η εφαρμογή ευνοείται όταν η θερμοκρασία που επικρατεί είναι από 25 βαθμούς κελσίου και άνω κατά τις ημέρες που ακολουθούν τον ψεκασμό. Σε κάθε περίπτωση, όταν αναμένεται βροχή, δεν πρέπει να επεμβαίνουμε και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φύλλα του βαμβακιού λειτουργούν προστατευτικά στα καρύδια του φυτού από την βροχή και μειώνουν το τίναγμα του στο έδαφος.

Σημαντικό το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η καλλιέργεια.

Θα πρέπει η καλλιέργειά μας να βρίσκεται στην κατάλληλη χρονική στιγμή όταν θα κάνουμε την εφαρμογή. Θα πρέπει δηλαδή η καλλιέργεια να βρίσκεται σε στάδιο όπου το 40% των καρυδιών να έχει ανοίξει και το 70% – 80% των υπόλοιπων καρυδιών τουλάχιστον να έχει ωριμάσει. Ο έλεγχος αυτός είναι απλός και θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται από τον παραγωγό πριν τον ψεκασμό. Ώριμο θεωρείτε ένα καρύδι  όταν δεν είναι δυνατό να κοπεί με μαχαίρι ή απλά είναι τόσο σκληρό ώστε δεν πατιέται με τα δάκτυλα.

Η δοσολογία παίζει κι αυτή τον ρόλο της.

Στην συνέχεια θα πρέπει να ορίσουμε την δοσολογία που θα εφαρμόσουμε. Χαμηλότερες δόσεις χρησιμοποιούμε όταν η εφαρμογή γίνει νωρίς και με καλές θερμοκρασίες, υψηλότερες δόσεις όταν ο καιρός έχει περάσει και οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές. Επίσης χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες δόσεις όταν η φυτεία είναι εύρωστη με ζωηρή ανάπτυξη και χαμηλότερες σε μια φυτεία η οποία από μόνη της δείχνει να προχωρά προς την ωρίμανση. Όταν το φυτό έχει προχωρήσει αρκετά και τείνει να κλείσει τον κύκλο του, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι το επιθυμητό. Είναι καλό κατά την στιγμή της εφαρμογής η φυλλωσιά να είναι όσο γίνεται ακόμη πράσινου χρώματος και να μην έχει προχωρήσει το γνωστό «ρόδισμα» το οποίο δείχνει πως το φυτό βρίσκεται προς το τέλος του κύκλου του.  

Τα σκευάσματα:

Στην ελληνική αγορά σήμερα δύο είναι οι δραστικές ουσίες που έχουν λάβει έγκριση και χρησιμοποιούνται ως αποφυλλωτικά του βαμβακιού. Είναι το carfentrazone-ethyl (Spotlight 24% EC) και το pyraflyfen-ethyl (Kabuki 2,5% EC).  Υπάρχει επίσης και μια δραστική ουσία το ethephon (Ethrel και γενόσημα) που χρησιμοποιείται ως ρυθμιστής ανάπτυξης και η οποία δρα ελευθερώνοντας αιθυλένιο μέσα στην φυτεία επιταχύνοντας έτσι την ωρίμαση των καρυδιών.

Όταν ο στόχος είναι κυρίως η επιτάχυνση της ωρίμανσης της φυτείας μας μέσω της μείωση της φυλλικής επιφάνειας τότε χρησιμοποιούμε τα αποφυλλωτικά. Όταν ο στόχος είναι κυρίως το άνοιγμα των καρυδιών και η φυτεία παρουσιάζει λιγότερο ζωηρή ή φτωχή φυλλωσιά, τότε μπορούμε να στραφούμε προς το ethrel.  Στις περισσότερες περιπτώσεις το ποιο σωστό είναι να χρησιμοποιείται συνδυασμός του ethrel με ένα από τα δύο αποφυλλωτικά στην κατάλληλη αναλογία, για το καλύτερο αποτέλεσμα. Υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύεται όμως η χρήση του Ethrel σε χωράφια που προορίζονται για σποροπαραγωγή.

Συμβουλευόμαστε πάντα τους τοπικούς γεωπόνους ώστε να παίρνουμε πάντα την σωστή απόφαση για την χρήση των αποφυλλωτικών και τηρούμε πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες των σκευασμάτων.   

Θοδωρής Χριστοδούλου

 M.Sc. Γεωπόνος

Επιστρέφει Ο Λύγκος Στην Καλλιέργεια Του Βαμβακιού

Ο λύγκος είναι ένα έντομο που τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει εκτεταμένα προβλήματα στην καλλιέργεια του βαμβακιού στην Ελλάδα. Πολλές φορές δεν λαμβάνεται υπόψη η σοβαρότητα της ζημιάς με αποτέλεσμα η προσβολή αυτή να οδηγεί σε μεγάλη μείωση της παραγωγής.

Από τα τέλη Ιούνη και μετά, οι βαμβακοπαραγωγοί θα πρέπει κατά τις επισκέψεις στα χωράφια τους, να δίνουν ιδιαίτερη σημασία για τον εντοπισμό προσβολών από τον λύγκο.

Το έντομο αυτό έχει τρεις με τέσσερις γενιές το χρόνο και διαχειμάζει ως ενήλικο τόσο σε αυτοφυή βλάστηση όσο και σε υπολείμματα της καλλιέργειας. Προσβάλλει την καλλιέργεια του βαμβακιού από το στάδιο της δημιουργίας των πρώτων χτενιών ως και τον σχηματισμό των καρδιών. Τα ακμαία του λύγκου τρυπούν τα μικρά χτένια και προσβάλλουν τους ανθήρες και άλλους ιστούς με αποτέλεσμα αυτά να συρρικνώνονται, να γίνονται κάστανα και τελικά να πέφτουν.

Στο χωράφι στο οποίο υπάρχει εκτεταμένη προσβολή, περπατώντας ανάμεσα στις γραμμές φύτευσης,  βλέπουμε τα μικρά χτενάκια πεσμένα στο έδαφος κατά ομάδες. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι παρόμοιο αποτέλεσμα παρατηρείται στα βαμβακόφυτα όταν αυτά είναι στρεσαρισμένα είτε από έλλειψη  υγρασίας είτε από κακή λίπανση και σε κάποιες περιπτώσεις όταν το φυτό έχει καρποφορήσει υπερβολικά οπότε στην περίπτωση αυτή αποβάλλει κάποια από αυτά μόνο του, διότι δεν μπορεί να τα θρέψει όλα. Στην περίπτωση αυτή όμως τα χτενάκια δεν φέρουν τους τραυματισμούς που έχει δημιουργήσει το έντομο οπότε δεν θα πρέπει να συγχέουμε  τις δύο περιπτώσεις. Στα μεγαλύτερα χτένια η ζημιά γίνεται στους ανθήρες στο στύλο και το στίγμα.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο λύκος τρέφεται και με τα ακραία μεριστώματα του φυτού δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στην ανάπτυξη του (φυτά θαμνώδη). Τα φυτά που χάνουν μεγάλο αριθμό καρποφόρων οργάνων συνήθως παρουσιάζουν πολύ μεγάλη βλαστική ανάπτυξη με αποτέλεσμα την οψίμηση της καλλιέργειας και την φτωχή καρποφορία. Θεωρείτε σχεδόν βέβαιο ότι τα φυτά αυτά στην συνέχεια είναι πολύ επιρρεπή σε προσβολές πράσινου σκουληκιού καθώς ξαναδημιουργούν νέα χτένια προς αντικατάσταση των προσβεβλημένων τα οποία όμως είναι όψιμα και με αργή εξέλιξη. Έτσι οι επιβλαβείς γενιές του πράσινου τα βρίσκουν σε στάδιο που είναι εύκολο να τα καταστρέψουν. Επίσης η έντονη βλάστηση όταν συνδυάζεται με την υγρασία του ποτίσματος, δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για τα έντομα αυτά, να ωοτοκήσουν εκεί, δημιουργώντας έτσι μεγάλους πληθυσμούς από προνύμφες.

Ο λύγκος πολλές φορές έρχεται στο βαμβάκι από γειτονικές καλλιέργειες μηδικής, πατάτας, ζαχαρότευτλου, αλλά και από διάφορα άλλα ζιζάνια ξενιστές τα οποία βρίσκονται στο ίδιο χωράφι. Η μεγάλη στρεμματική αύξηση της καλλιέργειες της μηδικής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σίγουρα έχει παίξει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη των πληθυσμών του λύγκου.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν τα ζιζάνια που βρίσκονται σε γειτονικούς αγρούς αρχίζουν να ξεραίνονται. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται μετά από κάθε κοπή της καλλιέργειας της μηδικής όπου και στην περίπτωση αυτή οι πληθυσμοί του λύκου μεταναστεύουν προς τα γειτονικά χωράφια.

Συστήνεται κατά την κοπή της μηδικής να αφήνουμε κάποιες λωρίδες κατά μήκος των συνόρων, ώστε τα ακμαία έντομα του λύκου να παραμένουν εκεί και να μην μεταφέρονται μαζικά στην διπλανή καλλιέργεια δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα. Επίσης μπορούμε να κόβουμε την μηδική κλιμακωτά ώστε στο ένα τμήμα της, να διατηρηθεί το ευνοϊκό περιβάλλον για το έντομο. Επίσης επιβάλλεται η απομάκρυνση των ζιζανίων ξενιστών του εντόμου από τον αγρό πριν ο λύγκος προλάβει να φτάσει στο στάδιο του ακμαίου. Κατά περίπτωση και αν εντοπισθεί μεγάλος πληθυσμός ακμαίων, μπορεί να γίνει χρήση εντομοκτόνου πριν από την απομάκρυνση των ζιζανίων.

Συστήνεται στους βαμβακοκαλλιεργητές στην φάση αυτή να επισκέπτονται συχνά τους αγρούς τους και να περπατούν κατά μήκος των γραμμών σε τέσσερα – πέντε σημεία του αγροτεμαχίου ώστε να εντοπίζονται τυχόν προσβολές. Η κρίσιμη περίοδος αρχίζει από τις 20 Ιουνίου και φτάνει ως τα τέλη Ιουλίου.

Για την καταπολέμηση προτείνουμε το παρακάτω :

Όταν εντοπίζουν χτενάκια να βρίσκονται πεσμένα στο έδαφος και σε αριθμό που να δημιουργεί ανησυχία θα πρέπει να ζητούν την βοήθεια του γεωπόνου τους, ώστε να βγάλουν την απόφαση για το αν χρειάζεται χημική επέμβαση. Η ανάγκη για χημική επέμβαση στο βαμβάκι πρέπει να εκτιμάται προσεκτικά και σε επίπεδο κάθε χωραφιού ξεχωριστά, καθώς οι ψεκασμοί είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε δευτερογενείς εξάρσεις τετράνυχου, αφίδων ή άλλων εντομολογικών εχθρών. Αυτό συμβαίνει όταν τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση δεν είναι φιλικά προς τα ωφέλημα έντομα. Οι εγκερκιμένες δραστικές ουσίες για την αντιμετώπιση του λύγκου στην Ελλάδα είναι οι: deltamethrin, tau-fluvalinate και πρόσφατα και η sulfoxaflor. Η τελευταία είναι νέα χημική ομάδα των sulfoxamines (σουλφοξιμίνες) με διαφορετικό τρόπο δράσης από τα μέχρι τώρα γνωστά εντομοκτόνα.

Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη αντιμετώπιση με το σωστό σκεύασμα, μπορούν να εξασφαλίσουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή τόσο από την προσβολή του λύγκου, αλλά και από τα παράπλευρα προβλήματα που μπορεί αυτός να δημιουργήσει.

 

Θοδωρής Χριστοδούλου

M.Sc. Agronomist

Καταπολέμηση της Αφίδας του Βαμβακιού

αφιδα, βαμβακι, εντομοκτονα

Η αύξηση της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών και η ταυτόχρονη εναλλαγή του καιρού από βροχή σε ηλιοφάνεια, έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των εντομολογικών ασθενειών του βαμβακιού με βασικό πρόβλημα, την αφίδα.

Έτσι σε πάρα πολλές περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητος ένας ψεκασμός με ένα καλό εντομοκτόνο, το οποίο όμως θα πρέπει να είναι φιλικό ως προς τα ωφέλιμα έντομα ώστε να μην ευνοήσουμε την εμφάνιση τετρανύχων.

Το νέο εντομοκτόνο EVURE 24EW με δράση επαφής και στομάχου στο νευρικό σύστημα των εντόμων της Syngenta πετυχαίνει ακριβώς αυτό. Διαθέτει πολύ καλή αρχική αποτελεσματικότητα και διάρκεια δράσης. Η πλήρης αποτελεσματικότητά του διαπιστώνεται περίπου 3 ημέρες μετά την εφαρμογή και διαρκεί μέχρι 14 ημέρες.
Έχει παράλληλα και ακαρεοκτόνο δράση.

Δοκιμασμένες λύσεις τα τελευταία χρόνια αποτελούν και τα καταξιωμένα σκευάσματα Proteus και Tepeki.

Η πρόταση μας όσων αφορά τα εντομοκτόνα καταπολέμησης της αφίδας είναι:

 • Evure 24 EW  1 λίτρο για ψεκασμό 30 στρεμμάτων  
 • Proteus 170 OD 1 λίτρο για ψεκασμό 30 στρεμμάτων
 • Teppeki® 50WG 500 Γραμμαρίων για ψεκασμό έκτασης 50 στρεμμάτων

Συστήνεται ο συνδυασμός με ένα διαφυλλικό λίπασμα κατάλληλο για την ανάπτυξη και την προστασία από το περιβαλλοντικό στρες. Το MEGAFOL περιέχει αμινοξέα και εκχυλίσματα από φύκη Αscophylum nodosum, που αυξάνουν την φωτοσυνθετική δραστηριότητα των φυτών προκαλώντας ενίσχυση της ανάπτυξης του φυτού. Προστατεύει το φυτό σε καταστάσεις stress, ξηρασία, αλατότητα και ψηλές θερμοκρασίες. 
Δοσολογία 1 έως 1,5 λίτρα σε 500 λίτρα νερό για ψεκασμό 10 στρεμμάτων

Αποφύλλωση Βαμβακιού

Με την χρήση αποφυλλωτικών και ωριμαντικών σκευασμάτων στο βαμβάκι επιδιώκουμε την γρήγορη πτώση των φύλλων της καλλιέργειας ώστε να επιταχύνουμε το άνοιγμα των καρυδιών. Η παραπάνω διαδικασία είναι πολλές φορές πολύ σημαντική ειδικά σε περιπτώσεις επανασποράς ή αργοπορίας του δεσίματος των καρυδιών όπως για παράδειγμα μετά  από εντομολογικές προσβολές. Επιταχύνοντας το άνοιγμα των καρυδιών πετυχαίνουμε γρήγορη συγκομιδή της καλλιέργειας αποφεύγοντας την ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.

Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την εφαρμογή αποφυλλωτικών – ωριμαντικών:

Κατ’ αρχάς θα πρέπει οπωσδήποτε τις επόμενες επτά με δέκα μέρες να περιμένουμε καλό καιρό και κυρίως έλλειψη βροχοπτώσεων. Όταν ακολουθούν βροχοπτώσεις μετά την εφαρμογή, το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, λόγω του «καραμελώματος» της ίνας μέσα στην κάψα. Επίσης πολύ ευνοϊκός παράγοντας θεωρείται όταν η θερμοκρασία που επικρατεί είναι από 25 βαθμούς κελσίου και άνω κατά τις ημέρες που ακολουθούν την εφαρμογή. Σε κάθε περίπτωση, όταν αναμένεται βροχή, δεν πρέπει να επεμβαίνουμε.

Επίσης θα πρέπει να επιλέξουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή που θα κάνουμε την εφαρμογή. Θα πρέπει η καλλιέργεια να βρίσκεται σε στάδιο όπου το 40% των καρυδιών να έχει ανοίξει και το 70% των καρυδιών τουλάχιστον να έχει ωριμάσει. Να μην είναι δηλαδή δυνατό να κοπεί με μαχαίρι το καρύδι ή απλά να μην πατιέται με τα δάκτυλα.

Στην συνέχεια θα πρέπει να ορίσουμε την δοσολογία που θα εφαρμόσουμε. Χαμηλότερες δόσεις χρησιμοποιούμε όταν η εφαρμογή γίνει νωρίς και με καλές θερμοκρασίες, υψηλότερες δόσεις όταν ο καιρός έχει περάσει και οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές. Επίσης χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες δόσεις όταν η φυτεία είναι εύρωστη με ζωηρή ανάπτυξη και χαμηλότερες σε μια φυτεία η οποία από μόνη της δείχνει να προχωρά προς την ωρίμανση.

Βρείτε το αποφυλλωτικό  Kabuki και τα ωριμαντικά Ethrel, Prep (Ethephon) εδώ :

Κατόπιν θα πρέπει να επιλέξουμε το σκεύασμα που θα χρησιμοποιήσουμε ή τον συνδυασμό των σκευασμάτων ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο αποφυλλωτικά σκευάσματα και ένα ωριμαντικό. Είναι τα carfentrazone-ethyl (Spotlight 24% EC) και pyraflyfen-ethyl (Kabuki 2,5% EC) και το ωριμαντικό ethephon 48 SL (με διάφορα εμπορικά ονόματα). Το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται από τον συνδυασμό αποφυλλωτικού – ωριμαντικού στις δόσεις που αναφέρονται στις ετικέτες των σκευασμάτων. Μόνο στις περιπτώσεις σποροπαραγωγής δεν επιτρέπετε η χρήση ωριμαντικών οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουμε χρήση μόνο του αποφυλλωτικού.

Τέλος, φέτος παρατηρούνται πολλές περιπτώσεις όψιμης φυτείας λόγω επανασποράς ή λόγω πρώιμης προσβολής από λύγκο ή/και από πράσινο σκουλήκι. Σε αυτήν την περίπτωση κάνουμε χρήση μόνο ωριμαντικού ακόμη κι αν δεν έχουμε κατάλληλο ποσοστό ανοιγμένων και ώριμων καρυδιών, με χαμηλή δοσολογία ώστε να προκαλέσουμε την έναρξη της ωρίμανσης και επαναλαμβάνουμε εφόσον χρειαστεί αργότερα με μία δεύτερη εφαρμογή.

Θοδωρής Χριστοδούλου

Msc Γεωπόνος

Πράσινο Σκουλήκι και Προνύμφες Λύγκου

Σοβαρή έξαρση προσβολών από πράσινο σκουλήκι αλλά και από προνύμφες λύγκου φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές.

Πράσινο Σκουλήκι

Έχει τρεις γενιές, η πρώτη γενιά, προσβάλει τα χτένια και τα άνθη, γύρω στα μέσα Ιούνιου. Οι ζημιές σε αυτό το στάδιο δεν είναι σημαντικές, αφενός γιατί ο πληθυσμός,  των εντόμων είναι μικρός και αφετέρου λόγω της ικανότητας του φυτού να αναπληρώνει τα καρποφόρα όργανα του. Η δεύτερη γενιά εμφανίζεται από τα τέλη Ιουλίου έως και τα μέσα Αυγούστου. Στη γενιά αυτή εμφανίζονται μεγάλοι πληθυσμοί και προσβάλλονται τα χτένια, τα άνθη και τα καρύδια, τα οποία δεν μπορούν να αναπληρωθούν. Η Τρίτη γενιά εμφανίζεται από τα τέλη Αυγούστου έως τέλη Σεπτεμβρίου. Στην περίοδο αυτή κινδυνεύουν οι όψιμες καλλιέργειες. Η καταπολέμηση γίνεται με φερομόνες ( ελκυστικές ουσίες) και με ψεκασμούς με με εγκεκριμένα εντομοκτόνα, όταν ο διαπιστωθούν 6-8 προνύμφες ανά 100 φυτά, την εποχή που δεν υπάρχουν καρύδια, και πάνω από 5 προνύμφες ανά 100 φυτά όταν υπάρχουν. Το πράσινο σκουλήκι έχει πολλούς φυσικούς εχθρούς γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοποι ψεκασμοί.

Το ενήλικο έχει μήκος 2cm και άνοιγμα πτερύγων περίπου 40mm και χρώμα κιτρινωπό με ρόδινες ανταύγειες. Οι πρόσθιες πτέρυγες φέρουν στο άκρο τους μια καστανή λωρίδα και προς το μέσο από μια καστανή κηλίδα . Τα αυγά είναι σφαιρικά, πεπλατυσμένα στη βάση και φέρουν χαρακτηριστικές ραβδώσεις. Αρχικά έχουν χρώμα λευκό, αργότερα σκουραίνουν και τελικά γίνονται σκούρο καφέ. Η προνύμφη έχει χρώμα από ανοιχτό καστανό μέχρι πράσινο ανάλογα με το σημείο του φυτού που τρέφεται. Πλευρικά φέρει μια ανοιχτόχρωμη ελικοειδή γραμμή με μια σειρά στιγμάτων .
Στην πλήρη ανάπτυξη φτάνει σε μέγεθος 30-40mm. Η νύμφη έχει μέγεθος 14-18mm και καφέ χρώμα. Διαχειμάζει σαν νύμφη σε κελί που δημιουργεί μέσα στο έδαφος σε βάθος 8-10cm και στην Ελλάδα ολοκληρώνει 4 γενιές. Τα τέλεια της πρώτης γενιάς εμφανίζονται τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου, δραστηριοποιούνται κατά τι σούρουπο, συζευγνύονται και κάθε θηλυκό γεννάει ένα μεγάλο αριθμό αυγών (700- 1500) που τα τοποθετεί μεμονωμένα ή ανά 2-3, στα φύλλα, στους βλαστούς, στα άνθη ή στους μίσχους των φύλλων άλλων καλλιεργειών (π.χ. αραβόσιτος, μηδική). Το βαμβάκι προσβάλλεται από τη δεύτερη γενιά του εντόμου. Ζημιές από προνύμφες της δεύτερης γενιάς εμφανίζονται στα μέσα με τέλη Ιουνίου και συνεχίζονται μέσα στις δυο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου.

Η τρίτη γενιά εμφανίζεται προς τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και οι ζημιές συνεχίζονται όλο το Σεπτέμβριο από τις προνύμφες της τέταρτης γενιάς. Οι προνύμφες γεννιούνται μετά από ένα διάστημα επώασης που ποικίλλει από 3 ημέρες έως 12-14 ημέρες, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος και ωριμάζουν, μετά από 5-6 στάδια ανάπτυξης, σε 11-15 ημέρες σε θερμοκρασίες μεταξύ 25-30°C. Ο κύκλος ανάπτυξης του εντόμου επηρεάζεται έντονα από τις συνθήκες περιβάλλοντος. Στις πιο ευνοϊκές συνθήκες ολοκληρώνεται συνήθως σε 35-40 ημέρες.

Η ένταση και η έκταση της προσβολής εξαρτώνται από το στάδιο ανάπτυξης των φυτών. Προβολή του φυτού όταν αυτό έχει ολοκληρώσει το βιολογικό του κύκλο και δεν παράγει νέα καρύδια οδηγεί σε πλήρη καταστροφή της παραγωγής.  Τα προσβεβλημένα καρύδια σαπίζουν από προσβολές μυκήτων υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την παραγωγή. Μια προνύμφη μπορεί να προσβάλει περισσότερα από ένα καρποφόρα όργανα αυξάνοντας το ποσοστό της ζημιάς.

Συστήνεται στους βαμβακοπαραγωγούς να επισκέπτονται τα χωράφια τους και να επεμβαίνουν άμεσα με ψεκασμούς όπου και όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Συνιστούμε Radiant 120SC για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού

Λύγκος

Η πιο κρίσιμη περίοδος  όπου το φυτό κινδυνεύει περισσότερο είναι μεταξύ τρίτης και έκτης εβδομάδας από την εμφάνιση των χτενιών. Κατά την περίοδο αυτή, εκτεταμένες ζημιές φέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην τελική απόδοση. Ο λύγκος προσβάλει τα χτένια και τα καρύδια στις πρώτες μέρες σχηματισμού τους, όπου φαίνονται μαύρα στίγματα. Στα νέα φύλλα κάνουν μικρές τρύπες και αργότερα το φύλλο φαίνεται σαν κουρελιασμένο.

Το ακμαίο είναι πλατύ, μήκους 5 mm., καστανοπράσινου χρώματος με μια χαρακτηριστική σκούρα περιοχή στη βάση των ποδιών και της κοιλιάς. Εναποθέτουν σχεδόν σε όλο το φυτό 150 – 300 μικρά, σε σχήμα σάκου, αυγά που εκκολάπτονται περίπου σε 7 – 9 ημέρες. Η νύμφη είναι μικρή ελαφρώς κίτρινη ή πράσινη και πολύ ευκίνητη. Αμέσως αρχίζουν να μυζούν χυμούς συνήθως από τα καρποφόρα όργανα του φυτού. Η κάθε γενιά διαρκεί, ανάλογα με το κλίμα, 20 – 40 ημέρες. Στο βαμβάκι παρατηρούνται 3 γενεές και η προσβολή εξαρτάται πολύ από το αν υπάρχουν άλλοι ξενιστές ώστε να μετακινηθούν σε αυτό.

Οι λύγκοι προσβάλουν τα χτένια και τα καρύδια στις πρώτες μέρες σχηματισμού τους, όπου φαίνονται μαύρα στίγματα. Στα νέα φύλλα κάνουν μικρές τρύπες και αργότερα το φύλλο φαίνεται σαν κουρελιασμένο. Επίσης στα προσβεβλημένα φυτά ευνοείται η βλαστική ανάπτυξη. Γενικά δεν είναι σοβαρός εχθρός και οι μικρές ζημιές που προκαλεί να είναι προς όφελος της καλλιέργειας τελικά. Η καταπολέμηση γίνεται μόνο με διάφορα εντομοκτόνα.

Συνιστούμε PROTEUS 170 OD 1LT για την αντιμετώπιση του λύγκου.

 

Πηγές

http://agrosimvoulos.gr/exthroi-vamvakiou/

http://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php/%CE%9B%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%B2%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BF%CF%8D

http://blog.farmacon.gr/katigories/texniki-arthrografia/fytoprostasia/item/1107-prasino-skouliki-anagnorisi-antimetopisi

Βαμβάκι: Νέες Ποικιλίες

Μετά από πολλά χρόνια παρακολούθησης αποδεικτικών αγρών σχεδόν όλων των εταιριών πάνω σε καινούρια υλικά, πριν από λίγες ημέρες βρέθηκα και πάλι μπροστά σε μια εικόνα, που μου θύμισε την εποχή εκείνη, όταν είχαν πρωτοέρθει τα Stoneville στην Ελλάδα.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν πιστεύαμε στα μάτια μας με τον αριθμό των καρποφόρων οργάνων που συγκρατούσαν αυτές οι ποικιλίες, σε σχέση με τα τύπου Acala (Zeta2 κλπ) που καλλιεργούσαμε μέχρι τότε καθώς και με το μέγεθος της παραγωγής που πετύχαιναν.

Ίσως και να βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα τέτοια κατάσταση, η οποία ενδεχομένως να αλλάξει και πάλι τα δεδομένα της παραγωγής του βαμβακιού στην Ελλάδα. Παραθέτω ορισμένες φωτογραφίες και τα συμπεράσματα δικά σας.

βαμβακι, ποικιλιες, εφοδια, σποροι βαμβακι

Εντομοκτόνα Μηδικής

Η αύξηση της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών και η ταυτόχρονη εναλλαγή του καιρού από βροχή σε ηλιοφάνεια, έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των εντομολογικών εχθρών της Μηδικής.

Έτσι κρίνεται απαραίτητος ένας ψεκασμός με ένα καλό εντομοκτόνο και ο ενδεχόμενος συνδυασμός του με ένα καλό διαφυλλικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο, θείο και ιχνοστοιχεία.

Η πρόταση μας όσων αφορά τα εντομοκτόνα, που συνδυάζει το άριστο αποτέλεσμα με το χαμηλό κόστος είναι:

 • Eforia 045 ZC  1 λίτρο για ψεκασμό 25 στρεμμάτων
 • Proteus 170 OD 1 λίτρο για ψεκασμό 40 στρεμμάτων

Όσων αφορά το διαφυλλικό λίπασμα

 • Grow Up  5 λίτρα για ψεκασμό 20 στρεμμάτων

Σοβαρές Προσβολές από Αφίδες

Σοβαρές προσβολές από αφίδες αλλά και από θρίπες παρουσιάζονται στις καλλιέργειες βαμβακιού μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις.

Όπου απαιτείται ψεκασμός, συστήνεται η χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων φιλικών στην συμπεριφορά τους ως προς τα ωφέλιμα.

Δύο είναι τα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε με επιτυχία αυτήν την περίοδο τα οποία δεν φαίνεται να επηρεάζουν τα ωφέλιμα έντομα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε πυρεθρίνες. Το πρώτο είναι το Proteus 170 OD της Bayer και το δεύτερο είναι το Eforia της Syngenta. Και τα δύο δουλεύουν πολύ καλά σε χαμηλές δοσεις περιορίζοντας το κόστος.

Ασθένειες Σιτηρών : Οι Πιο Συνηθισμένες στην Ελλάδα

Πολύ έντονα και φέτος τα προβλήματα από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες στα χειμερινά σιτηρά, κυρίως λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν κατά τον φετινό χειμώνα, οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι και το τέλος της άνοιξης σε συνδυασμό με υψηλή σχετική υγρασία. Ιδιαίτερη η σημασία για την καλλιέργεια του σιταριού, όπου όταν οι ασθένειες αυτές παίρνουν έκταση μειώνουν σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό αποτέλεσμα.

Οι κύριες και πιο συνηθισμένες ασθένειες του σιταριού στην Ελλάδα είναι:

Οι Σεπτοριώσεις είναι αυτές που τα τελευταία χρόνια μας απασχολούν όλο και περισσότερο.
Οι προσβολές παρουσιάζονται με την μορφή καστανών κηλίδων, κίτρινων περιφερειακά, με ή χωρίς στίγματα, οι οποίες σταδιακά μεγαλώνουν και δημιουργούν νεκρώσεις φτάνοντας να καταστρέφουν εντελώς τα προσβεβλημένα φύλλα.

Προτεινόμενα σκευάσματα:

BUMPER 25 EC : Διασυστηματικό μυκητοκτόνο της ομάδας των τριαζολικών μυκητοκτόνων της κατηγορίας των DMIs, με προστατευτική και θεραπευτική δράση.

COMRADE SC : Διασυστηματικό μυκητοκτόνο μείγμα δύο δραστικών συστατικών, το Cyproconazole μυκητοκτόνο με προστατευτική, θεραπευτική και εξοντωτική δράση και το Azoxystrobin μυκητοκτόνο με αντισπορογόνο δράση.


Το φαινόμενο αποκτά σε πολλές περιοχές επιδημικό χαρακτήρα και συνεχίζει να παρουσιάζεται συνεχώς κατά τα τελευταία τρία με τέσσερα τελευταία χρόνια.
Τρία είναι τα είδη που προσβάλλουν κυρίως την καλλιέργεια και ανήκουν στην ομάδα των Σεπτοριάσεων. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται ταυτόχρονα στον ίδιο αγρό κάνοντας έτσι το πρόβλημα ακόμη εντονότερο.

σιτηρα, σιταρι, ζιζανια

Τα είδη που εντοπίζονται να δημιουργούν το πρόβλημα είναι τρία και είναι τα παρακάτω:

 1. Zymoseptoria (Septoria) tritici
 2. Stagonospora (Parastagonospora, Septoria) nodorum
 3. Pyrenophora (Drechslera) tritici-repentis

Πολλές φορές οι προσβολές δεν γίνονται έγκαιρα αντιληπτές καθώς ξεκινούν από τα κάτω φύλλα του νεαρού φυτού. Έτσι ένας αγρός μοιάζει υγιής όταν τον κοιτά κάποιος μακροσκοπικά. Είναι απαραίτητο όμως κατά την επίσκεψή του, ο παραγωγός να μπαίνει στο χωράφι και να το διασχίζει προς όλες τις κατευθύνσεις παρατηρώντας τα κάτω τμήματα των φυτών. Εκεί μπορεί να παρατηρήσει την ύπαρξη των μυκήτων αυτών υπό την μορφή κηλίδων στα κατώτερα φύλλα και περισσότερο σε αυτά που βρίσκονται κοντά στο έδαφος.

Σε περίπτωση που έχουμε βελτίωση των καιρικών συνθηκών με άνοδο των μέσων θερμοκρασιών που επικρατούν και μείωση της σχετικής υγρασίας τότε η ένταση της προσβολής εξασθενεί από μόνη της.
Σε περίπτωση όμως που ο καιρός συνεχίζει με χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλές σχετικές υγρασίες τότε σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η επέμβαση με κάποιο κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν. Η εφαρμογή μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την εφαρμογή των ζιζανιοκτόνων ή οποία γίνεται αυτή την εποχή, αποφεύγοντας έτσι τον διπλό ψεκασμό εξασφαλίζοντας την καλλιέργεια για την συνέχεια.

Σκοπός μας είναι να διαφυλάξουμε οπωσδήποτε σε υγιή κατάσταση το «φύλλο σημαία» δηλαδή το φύλλο που βρίσκεται κάτω ακριβώς από τον στάχυ και αν είναι δυνατό και τα φύλλα που βρίσκονται κάτω απ’ αυτό. Το «φύλλο σημαία» είναι υπεύθυνο σε ποσοστό 70% για το γέμισμα του καρπού.

Κατάλληλα μυκητοκτόνα είναι αυτά της ομάδας των τριαζολών και της ομάδας των στρομπιλουρινών ή και μίγματα αυτών.
Άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών είναι:

 • Επιλογή πιστοποιημένου σπόρου απαλλαγμένου από μολύσματα της ασθένειας (ο μύκητας μεταφέρεται και με τον σπόρο)
 • Επιλογή σπόρου επενδεδυμένου με κατάλληλο μυκητοκτόνο. Επειδή τα παθογόνα παραμένουν ως σαπρόφυτα στα υπολείμματα της καλλιέργειας συνίσταται ενσωμάτωση της καλαμιάς της με όργωμα ή καύση.
 •  Επιλογή ανθεκτικής ποικιλίας. Έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες είναι πιο ανθεκτικές στην σεπτορίωση σε σύγκριση με κάποιες άλλες. Μπορούμε συμβουλευτούμε το σχετικό έντυπο του Ινστιτούτου Σιτηρών.
 • Εφαρμογή δεύτερου ψεκασμού όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Ο πρώτος στο στάδιο που αντιστοιχεί στην έναρξη της επιμήκυνσης του στελέχους και ο δεύτερος στο στάδιο κατά την έναρξη της ανάπτυξης του «φύλλου σημαία». Ο ψεκασμός αυτός είναι και ο σημαντικότερος.
 • Συμμόρφωση στις οδηγίες των Περιφερειακών Υπηρεσιών, όταν διαπιστωθεί η εμφάνιση των κηλίδων στα φύλλα και ταυτόχρονα αναμένεται βροχερός καιρός για την εφαρμογή ψεκασμών.
 • Αμειψισπορά με άλλες καλλιέργειες όταν αυτό είναι δυνατό. Η μονοκαλλιέργεια σιταριού ευνοεί τις ασθένειες.