Βαμβάκι: Νέες Ποικιλίες

Μετά από πολλά χρόνια παρακολούθησης αποδεικτικών αγρών σχεδόν όλων των εταιριών πάνω σε καινούρια υλικά, πριν από λίγες ημέρες βρέθηκα και πάλι μπροστά σε μια εικόνα, που μου θύμισε την εποχή εκείνη, όταν είχαν πρωτοέρθει τα Stoneville στην Ελλάδα.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν πιστεύαμε στα μάτια μας με τον αριθμό των καρποφόρων οργάνων που συγκρατούσαν αυτές οι ποικιλίες, σε σχέση με τα τύπου Acala (Zeta2 κλπ) που καλλιεργούσαμε μέχρι τότε καθώς και με το μέγεθος της παραγωγής που πετύχαιναν.

Ίσως και να βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα τέτοια κατάσταση, η οποία ενδεχομένως να αλλάξει και πάλι τα δεδομένα της παραγωγής του βαμβακιού στην Ελλάδα. Παραθέτω ορισμένες φωτογραφίες και τα συμπεράσματα δικά σας.

βαμβακι, ποικιλιες, εφοδια, σποροι βαμβακι

Καταπολέμηση της Αφίδας του Βαμβακιού

αφιδα, βαμβακι, εντομοκτονα

Η αύξηση της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών και η ταυτόχρονη εναλλαγή του καιρού από βροχή σε ηλιοφάνεια, έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των εντομολογικών ασθενειών του βαμβακιού με βασικό πρόβλημα, την αφίδα.

Έτσι σε πάρα πολλές περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητος ένας ψεκασμός με ένα καλό εντομοκτόνο, το οποίο όμως θα πρέπει να είναι φιλικό ως προς τα ωφέλιμα έντομα ώστε να μην ευνοήσουμε την εμφάνιση τετρανύχων.

Η πρόταση μας όσων αφορά τα εντομοκτόνα, που συνδυάζει το άριστο αποτέλεσμα με το χαμηλό κόστος είναι:

  • Eforia 045 ZC  1 λίτρο για ψεκασμό 20 στρεμμάτων  
  • Proteus 170 OD 1 λίτρο για ψεκασμό 30 στρεμμάτων
  • Teppeki® 50WG 100 Γραμμαρίων για ψεκασμό έκτασης 10-12 στρεμμάτων

Συστήνεται ο συνδυασμός με ένα διαφυλλικό λίπασμα κατάλληλο για την ανάπτυξη και την προστασία από το περιβαλλοντικό στρες. Το MEGAFOL περιέχει αμινοξέα και εκχυλίσματα από φύκη Αscophylum nodosum, που αυξάνουν την φωτοσυνθετική δραστηριότητα των φυτών προκαλώντας ενίσχυση της ανάπτυξης του φυτού. Προστατεύει το φυτό σε καταστάσεις stress, ξηρασία, αλατότητα και ψηλές θερμοκρασίες. 

Καταπολέμηση Ζιζανίων (Αγριόχορτα) στο Βαμβάκι

Προετοιμαστείτε για την νέα χρονιά και επιλέξτε τα σωστά ζιζανιοκτόνα για το βαμβάκι.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση των ετήσιων αγρωστωδών και πλατύφυλλων ζιζανίων και αγριόχορτων στο βαμβάκι απαιτείται η χρήση συνδυασμού ζιζανιοκτόνων ως εξής:

  1. Προσπαρτικά: (Pendimethalin) + προφυτρωτικά: (S-metolachlor ή fluometuron).
  2. Προφυτρωτικά: (Pendimethalin) + (S-metolachlor ή fluometuron).
  3. Προφυτρωτικά: (S-metolachlor + fluometuron).
  4. Προφυτρωτικά: (pendimethalin 25% + terbuthylazine 12,5%) (ΝΕΟ)

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2261081049

Δυνατότητα μεταφοράς με δικά μας μέσα και δωρεάν αποστολή για παραγγελίες πάνω από 100€ σε όλη την Ελλάδα