Επιστρέφει Ο Λύγκος Στην Καλλιέργεια Του Βαμβακιού

Ο λύγκος είναι ένα έντομο που τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει εκτεταμένα προβλήματα στην καλλιέργεια του βαμβακιού στην Ελλάδα. Πολλές φορές δεν λαμβάνεται υπόψη η σοβαρότητα της ζημιάς με αποτέλεσμα η προσβολή αυτή να οδηγεί σε μεγάλη μείωση της παραγωγής.

Από τα τέλη Ιούνη και μετά, οι βαμβακοπαραγωγοί θα πρέπει κατά τις επισκέψεις στα χωράφια τους, να δίνουν ιδιαίτερη σημασία για τον εντοπισμό προσβολών από τον λύγκο.

Το έντομο αυτό έχει τρεις με τέσσερις γενιές το χρόνο και διαχειμάζει ως ενήλικο τόσο σε αυτοφυή βλάστηση όσο και σε υπολείμματα της καλλιέργειας. Προσβάλλει την καλλιέργεια του βαμβακιού από το στάδιο της δημιουργίας των πρώτων χτενιών ως και τον σχηματισμό των καρδιών. Τα ακμαία του λύγκου τρυπούν τα μικρά χτένια και προσβάλλουν τους ανθήρες και άλλους ιστούς με αποτέλεσμα αυτά να συρρικνώνονται, να γίνονται κάστανα και τελικά να πέφτουν.

Στο χωράφι στο οποίο υπάρχει εκτεταμένη προσβολή, περπατώντας ανάμεσα στις γραμμές φύτευσης,  βλέπουμε τα μικρά χτενάκια πεσμένα στο έδαφος κατά ομάδες. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι παρόμοιο αποτέλεσμα παρατηρείται στα βαμβακόφυτα όταν αυτά είναι στρεσαρισμένα είτε από έλλειψη  υγρασίας είτε από κακή λίπανση και σε κάποιες περιπτώσεις όταν το φυτό έχει καρποφορήσει υπερβολικά οπότε στην περίπτωση αυτή αποβάλλει κάποια από αυτά μόνο του, διότι δεν μπορεί να τα θρέψει όλα. Στην περίπτωση αυτή όμως τα χτενάκια δεν φέρουν τους τραυματισμούς που έχει δημιουργήσει το έντομο οπότε δεν θα πρέπει να συγχέουμε  τις δύο περιπτώσεις. Στα μεγαλύτερα χτένια η ζημιά γίνεται στους ανθήρες στο στύλο και το στίγμα.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο λύκος τρέφεται και με τα ακραία μεριστώματα του φυτού δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στην ανάπτυξη του (φυτά θαμνώδη). Τα φυτά που χάνουν μεγάλο αριθμό καρποφόρων οργάνων συνήθως παρουσιάζουν πολύ μεγάλη βλαστική ανάπτυξη με αποτέλεσμα την οψίμηση της καλλιέργειας και την φτωχή καρποφορία. Θεωρείτε σχεδόν βέβαιο ότι τα φυτά αυτά στην συνέχεια είναι πολύ επιρρεπή σε προσβολές πράσινου σκουληκιού καθώς ξαναδημιουργούν νέα χτένια προς αντικατάσταση των προσβεβλημένων τα οποία όμως είναι όψιμα και με αργή εξέλιξη. Έτσι οι επιβλαβείς γενιές του πράσινου τα βρίσκουν σε στάδιο που είναι εύκολο να τα καταστρέψουν. Επίσης η έντονη βλάστηση όταν συνδυάζεται με την υγρασία του ποτίσματος, δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για τα έντομα αυτά, να ωοτοκήσουν εκεί, δημιουργώντας έτσι μεγάλους πληθυσμούς από προνύμφες.

Ο λύγκος πολλές φορές έρχεται στο βαμβάκι από γειτονικές καλλιέργειες μηδικής, πατάτας, ζαχαρότευτλου, αλλά και από διάφορα άλλα ζιζάνια ξενιστές τα οποία βρίσκονται στο ίδιο χωράφι. Η μεγάλη στρεμματική αύξηση της καλλιέργειες της μηδικής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σίγουρα έχει παίξει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη των πληθυσμών του λύγκου.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν τα ζιζάνια που βρίσκονται σε γειτονικούς αγρούς αρχίζουν να ξεραίνονται. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται μετά από κάθε κοπή της καλλιέργειας της μηδικής όπου και στην περίπτωση αυτή οι πληθυσμοί του λύκου μεταναστεύουν προς τα γειτονικά χωράφια.

Συστήνεται κατά την κοπή της μηδικής να αφήνουμε κάποιες λωρίδες κατά μήκος των συνόρων, ώστε τα ακμαία έντομα του λύκου να παραμένουν εκεί και να μην μεταφέρονται μαζικά στην διπλανή καλλιέργεια δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα. Επίσης μπορούμε να κόβουμε την μηδική κλιμακωτά ώστε στο ένα τμήμα της, να διατηρηθεί το ευνοϊκό περιβάλλον για το έντομο. Επίσης επιβάλλεται η απομάκρυνση των ζιζανίων ξενιστών του εντόμου από τον αγρό πριν ο λύγκος προλάβει να φτάσει στο στάδιο του ακμαίου. Κατά περίπτωση και αν εντοπισθεί μεγάλος πληθυσμός ακμαίων, μπορεί να γίνει χρήση εντομοκτόνου πριν από την απομάκρυνση των ζιζανίων.

Συστήνεται στους βαμβακοκαλλιεργητές στην φάση αυτή να επισκέπτονται συχνά τους αγρούς τους και να περπατούν κατά μήκος των γραμμών σε τέσσερα – πέντε σημεία του αγροτεμαχίου ώστε να εντοπίζονται τυχόν προσβολές. Η κρίσιμη περίοδος αρχίζει από τις 20 Ιουνίου και φτάνει ως τα τέλη Ιουλίου.

Για την καταπολέμηση προτείνουμε το παρακάτω :

Όταν εντοπίζουν χτενάκια να βρίσκονται πεσμένα στο έδαφος και σε αριθμό που να δημιουργεί ανησυχία θα πρέπει να ζητούν την βοήθεια του γεωπόνου τους, ώστε να βγάλουν την απόφαση για το αν χρειάζεται χημική επέμβαση. Η ανάγκη για χημική επέμβαση στο βαμβάκι πρέπει να εκτιμάται προσεκτικά και σε επίπεδο κάθε χωραφιού ξεχωριστά, καθώς οι ψεκασμοί είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε δευτερογενείς εξάρσεις τετράνυχου, αφίδων ή άλλων εντομολογικών εχθρών. Αυτό συμβαίνει όταν τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση δεν είναι φιλικά προς τα ωφέλημα έντομα. Οι εγκερκιμένες δραστικές ουσίες για την αντιμετώπιση του λύγκου στην Ελλάδα είναι οι: deltamethrin, tau-fluvalinate και πρόσφατα και η sulfoxaflor. Η τελευταία είναι νέα χημική ομάδα των sulfoxamines (σουλφοξιμίνες) με διαφορετικό τρόπο δράσης από τα μέχρι τώρα γνωστά εντομοκτόνα.

Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη αντιμετώπιση με το σωστό σκεύασμα, μπορούν να εξασφαλίσουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή τόσο από την προσβολή του λύγκου, αλλά και από τα παράπλευρα προβλήματα που μπορεί αυτός να δημιουργήσει.

 

Θοδωρής Χριστοδούλου

M.Sc. Agronomist

Καταπολέμηση της Αφίδας του Βαμβακιού

αφιδα, βαμβακι, εντομοκτονα

Η αύξηση της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών και η ταυτόχρονη εναλλαγή του καιρού από βροχή σε ηλιοφάνεια, έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των εντομολογικών ασθενειών του βαμβακιού με βασικό πρόβλημα, την αφίδα.

Έτσι σε πάρα πολλές περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητος ένας ψεκασμός με ένα καλό εντομοκτόνο, το οποίο όμως θα πρέπει να είναι φιλικό ως προς τα ωφέλιμα έντομα ώστε να μην ευνοήσουμε την εμφάνιση τετρανύχων.

Το νέο εντομοκτόνο EVURE 24EW με δράση επαφής και στομάχου στο νευρικό σύστημα των εντόμων της Syngenta πετυχαίνει ακριβώς αυτό. Διαθέτει πολύ καλή αρχική αποτελεσματικότητα και διάρκεια δράσης. Η πλήρης αποτελεσματικότητά του διαπιστώνεται περίπου 3 ημέρες μετά την εφαρμογή και διαρκεί μέχρι 14 ημέρες.
Έχει παράλληλα και ακαρεοκτόνο δράση.

Δοκιμασμένες λύσεις τα τελευταία χρόνια αποτελούν και τα καταξιωμένα σκευάσματα Proteus και Tepeki.

Η πρόταση μας όσων αφορά τα εντομοκτόνα καταπολέμησης της αφίδας είναι:

  • Evure 24 EW  1 λίτρο για ψεκασμό 30 στρεμμάτων  
  • Proteus 170 OD 1 λίτρο για ψεκασμό 30 στρεμμάτων
  • Teppeki® 50WG 500 Γραμμαρίων για ψεκασμό έκτασης 50 στρεμμάτων

Συστήνεται ο συνδυασμός με ένα διαφυλλικό λίπασμα κατάλληλο για την ανάπτυξη και την προστασία από το περιβαλλοντικό στρες. Το MEGAFOL περιέχει αμινοξέα και εκχυλίσματα από φύκη Αscophylum nodosum, που αυξάνουν την φωτοσυνθετική δραστηριότητα των φυτών προκαλώντας ενίσχυση της ανάπτυξης του φυτού. Προστατεύει το φυτό σε καταστάσεις stress, ξηρασία, αλατότητα και ψηλές θερμοκρασίες. 
Δοσολογία 1 έως 1,5 λίτρα σε 500 λίτρα νερό για ψεκασμό 10 στρεμμάτων

Βαμβάκι: Νέες Ποικιλίες

Μετά από πολλά χρόνια παρακολούθησης αποδεικτικών αγρών σχεδόν όλων των εταιριών πάνω σε καινούρια υλικά, πριν από λίγες ημέρες βρέθηκα και πάλι μπροστά σε μια εικόνα, που μου θύμισε την εποχή εκείνη, όταν είχαν πρωτοέρθει τα Stoneville στην Ελλάδα.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν πιστεύαμε στα μάτια μας με τον αριθμό των καρποφόρων οργάνων που συγκρατούσαν αυτές οι ποικιλίες, σε σχέση με τα τύπου Acala (Zeta2 κλπ) που καλλιεργούσαμε μέχρι τότε καθώς και με το μέγεθος της παραγωγής που πετύχαιναν.

Ίσως και να βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα τέτοια κατάσταση, η οποία ενδεχομένως να αλλάξει και πάλι τα δεδομένα της παραγωγής του βαμβακιού στην Ελλάδα. Παραθέτω ορισμένες φωτογραφίες και τα συμπεράσματα δικά σας.

βαμβακι, ποικιλιες, εφοδια, σποροι βαμβακι

Καταπολέμηση Ζιζανίων (Αγριόχορτα) στο Βαμβάκι

Προετοιμαστείτε για την νέα χρονιά και επιλέξτε τα σωστά ζιζανιοκτόνα για το βαμβάκι.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση των ετήσιων αγρωστωδών και πλατύφυλλων ζιζανίων και αγριόχορτων στο βαμβάκι απαιτείται η χρήση συνδυασμού ζιζανιοκτόνων ως εξής:

  1. Προσπαρτικά: (Pendimethalin) + προφυτρωτικά: (S-metolachlor ή fluometuron).
  2. Προφυτρωτικά: (Pendimethalin) + (S-metolachlor ή fluometuron).
  3. Προφυτρωτικά: (S-metolachlor + fluometuron).
  4. Προφυτρωτικά: (pendimethalin 25% + terbuthylazine 12,5%) (ΝΕΟ)

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2261081049

Δυνατότητα μεταφοράς με δικά μας μέσα και δωρεάν αποστολή για παραγγελίες πάνω από 100€ σε όλη την Ελλάδα